Pieczenie z wykorzystaniem imponujących możliwości

Podstawą wypieków najwyższej jakości są odpowiednie składniki i dobrze przemyślany proces pieczenia. Najwyższej jakości systemy emulgatorowe i polepszacze pozwalają uzyskać apetycznie wyglądające wypieki, którym towarzyszy optymalny proces pieczenia oraz najwyższa jakość wyrobu gotowego. Nasze emulgatory to lata doświadczenia poparte latami imponujących wyników w produkcji cukierniczej i piekarniczej wśród klientów na całym świecie.

Emulgatory alfa-żelowe mogą być wykorzystane w produkcji ciast, w produkcji chleba, jak i lodów przynosząc korzyści w zależności od wybranej aplikacji. W aplikacjach cukierniczych i ciastach emulgatory alfa-żelowe używane są w celu uzyskania większej objętości oraz poprawy tekstury wyrobu. W chlebie, emulgator, stabilizuje ciasto i poprawia jego właściwości podczas całego procesu, jak również w trakcie przechowywania. Podczas produkcji lodziarskiej emulgatory alfa-żelowe pozwalają uzyskać gładką i delikatną teksturę oraz większą objętość. Ich dodatek zapobiega powstawaniu problemów podczas szybkiego zamrażania i rozmrażania.

Polepszacze piekarnicze i cukiernicze z naszej oferty stworzone zostały, aby zabezpieczyć i przedłużyć świeżość i miękkość również podczas przechowywania wyrobu gotowego. Efekt ich zastosowania widoczny jest już zaraz po wypieczeniu. Dzięki użyciu naszych polepszaczy w sposób oczywisty uzyskamy doskonałą chrupkość, odpowiednią teksturę oraz sprężystość, która jest również obecna przez okres przechowywania. Dla łatwiejszej i bardziej zautomatyzowanej produkcji dostępna jest gama produktów w postaci płynnej przeznaczona również do dozowania automatycznego. Produkty z tej linii dedykowane są w szczególności do wykorzystania w procesach przemysłowych.

Produkt Postać Aplikacja Opakowanie Dozowanie
2282 Colco α-żel ikonki1 10 kg, 30 kg 10-20 g/kg całej masy
2254 Jilk α-żel ikonki2 5 kg, 10 kg 30 g/kg całej masy
2240 Coba α-żel beza 28 kg 30 g/kg całej masy
2226 Aroplus α-żel tocik 5 kg, 10 kg, 900 kg 10-20 g/kg całej masy
2257 Jilk 60 α-żel tocik 11 kg, 32 kg 15-20 g/kg całej masy
2285 Colco Swiss α-żel tocik 9 kg 8-18 g/kg całej masy
2234 Arosoft Alpha α-żel bulkaikonka 29 kg 0,7-1,2 % masy mąki
2950 Arosoft Cake Pasta tocik 9 kg, 28 kg, 975 kg 50 g/kg całej masy
2960 Dorothy Pasta tocik 10 kg, 950 kg 20-40 g/kg całej masy
2232 Driv Pasta chlebprecel 9 kg, 18 kg, 28 kg 1,5-2,0 % masy mąki
2233 Bakesoft PF Pasta chlebprecel 9 kg, 18 kg, 28 kg 1,5-2,0 % masy mąki
2160 SL100 Proszek tocik 20 kg 10-30 g/kg całej masy

Produkty przyszłości

Dorothy dla wyjątkowej świeżości

Gama produktów Dorothy to linia pięciu polepszaczy do wypieków charakteryzujących się wyjątkową świeżością i wyraźnie wyczuwalną miękkością w wyrobach wyprodukowanych z ich użyciem. Produkty z gamy Dorothy bazują na tej samej oryginalnej recepturze. Dodatkowo, każdy z nich posiada wyjątkowe właściwości i funkcje, które można wykorzystać w aplikacjach gdzie szczególną uwagę zwraca się na czystą etykietę, brak dodatku oleju palmowego lub możliwość automatycznego dozowania za pomocą pomp

Produkty przedłużające świeżość

Ciągle rosnące oczekiwania klientów w zakresie świeżości gotowych produktów powodują nieustanne poszukiwania rozwiązań w tym zakresie. Klienci poszukując surowców przedłużających świeżość pragną zachować niezmiennie wysoką jakość swoich wyrobów i wyjątkowy smak. Produkty przedłużające świeżość oferowane przez Aromatic wpływają na polepszenie tych parametrów i stały się niezwykle cenionym rozwiązaniem dla wielu piekarzy.

Unikalne receptury w zakresie przedłużania trwałości sprawiają, że produkty te są niezwykle aktywne i o mocnym działaniu. Nie tylko hamują rozwój pleśni, ale także wpływają na miękkość i świeżość produktu. Jeśli chodzi o przedłużanie okresu przydatności do spożycia, niższa wartość pH płynnych produktów przedłużających świeżość sprawia, że produkty te są dużo bardziej skuteczne niż ich odpowiedniki w proszku.

Produkt Postać Aplikacja Opakowanie Dozowanie
6950 Arofave Płyn 3ikonki 20 kg, 250 kg, 1110 kg 20 g/kg całej masy
3204 GL 15 Płyn ikonka 24 kg, 900 kg 15-20 g/kg całej masy
3216 GL 16 Neutral Płyn tocik 30 kg, 260 kg, 1110 kg 40 g/kg całej masy
3224 GL 24 Płyn tocik 30 kg, 1220 kg 20 g/kg całej masy
6920 K2000 Lemon Płyn tocik 28 kg, 230 kg, 1110 kg 20 g/kg całej masy
6938 K6000 Vanilla Płyn tocik 30 kg, 1240 kg 20 g/kg całej masy
3208 TK 12 Płyn tocik 27 kg, 220 kg, 1000 kg 20 g/kg całej masy
3212 Broma Special Płyn 3ikonki 25 kg, 1000 kg 20 g/kg całej masy
3242 Sekura 2WP Płyn 3ikonki 30 kg, 1110 kg 0,4-0,7 % masy mąki
2930 Arovital Proszek 3ikonki 25 kg, 600 kg 1-3 % masy mąki

Środki antyadhezyjne zapewniające
łatwe uwalnianie wypieków

Wybór środka antyadhezyjnego jest równie ważny jak używanie odpowiedniej receptury i czasu pieczenia. Inwestycja w środek antyadhezyjny wysokiej jakości bardzo szybko się zwróci, zmniejszając ryzyko wystąpienia zastojów w produkcji, strat i odrzutów.

Środki antyadhezyjne są pochodzenia czysto roślinnego i można je łatwo natryskiwać lub nanosić na formy oraz blachy do pieczenia, taśmy stalowe i inne. Aby pokryć powierzchnię do pieczenia, wystarczy bardzo cienka warstwa środków Aromatic, co czyni je wyjątkowo ekonomicznymi w użyciu. Dostępne są w różnych opakowaniach, od praktycznego aerozolu w puszce 525 ml po 900-litrowe pojemniki nadające się do różnych automatycznych systemów aplikujących

Taśmy stalowe

1134 Bandex

Stworzony do taśm piecowych, blach i form. Wysoce wydajne rozwiązanie – wystarczy jeden produkt do uwalniania wypieków poziomo i pionowo. Bandex jest dostępny także w wersji bez oleju palmowego

1167 Greasing Agent 114

Wybitne właściwości uwalniania wypieków z taśm piecowych. Dzięki silnej kompozycji środek ten można stosować na taśmy piecowe w ruchu oraz podczas usuwania zwęglonych pozostałości. Produkt jest dostępny także w wersji bez oleju palmowego.

Formy i blachy

1154 Caresse

Środek w wyjątkowo płynnej formie, odpowiedni do natryskiwania lub nanoszenia na formy do chleba oraz blachy do pieczenia. Produktu można używać także do chlebów obtaczanych w oleju i wypiekanych razem w formie.

5130 Tarant

Środek antyadhezyjny do wypieków i innej żywności; łatwy w nanoszeniu i zawsze równo rozprowadzony. Dostępny jest w wygodnej formie aerozolu w puszce i nadaje się szczególnie do mniejszych operacji. Wolny od tłuszczów trans.

Mieszanki i koncentraty ciast

Idealnym ciastem dla nas jest takie o magicznym smaku. Życzylibyśmy so-bie, aby było wyjątkowo miękkie, wilgotne i miało jednolity miękisz, który rozpływa się w ustach. Również właśnie o tych cechach myśleliśmy, tworząc naszą linię mieszanek i koncentratów ciast.

Mieszanki do ciast klasycznych, lokalnych specjałów i wszechstronne podstawy dla szerokiej gamy ciast. Zapewniają stałą jakość, wygodę i oszczędność, nadal oferując przy tym satysfakcję pracy z dobrymi i smacznymi składnikami.

3721 Multimix Cake Base

Mieszanka na ciasto stworzona do wiel u zastosowań. Dodaj do mieszanki wodę, jaja i olej i twórz różne rodzaje ciast, dodając inne składniki według własnego uznania

3827 Ginger Cake

Najwyższej jakości ciasto imbirowe o idealnej wilgoci i wyraźnym smaku. Jest ekonomiczne w użyciu – wystarczy dodać tylko jaja i wodę.

3880 American Brownie

Zbilansowana mieszanka do uzyskania wilgotnych i twardawych ciast typu American Brownie

3850 Pol Mix Kokosowy

Mieszanka na wszelkiego rodzaju ciastka i ciasta kokosowe. Produkt kompletny – jedyne co trzeba dodać to woda

3710 Ciasto Biszkoptowe Mix

Podstawowa mieszanka do ciast biszkoptowych i rolad. Wystarczy dodać jaja i wodę dla uzyskania ciast o wyjątkowej objętości, równej strukturze i pysznym smaku

3781 Herbatnik pełnoziarnisty

Pokruszone herbatniki pełnoziarniste do stworzenia bazy pod serniki, ciast z musami i podobnych deserów. Wystarczy dodać rozpuszczone masło lub margarynę i wyłożyć w formę do pieczenia.

3860 Chocolate Mix

Mieszanka o smaku czekoladowo – kokosowym. Wystarczy dodać wodę i stopioną margarynę dla uzyskania pysznych ciast bez pieczenia.

3292 Aro Choux Paste Mix

Mieszanka do eklerków, karpatek i ptysiów. Gotowanie i sparzanie nie są konieczne. Wystarczy dodać wodę i jaja.

3295 P-7 Mix Complete

Kompleksowa mieszanka zawierająca jaja. Do produkcji eklerów i niemieckich pączków typu spritzkuchen.

Proszki do pieczenia

Powoli reagujący proszek do pieczenia, który aktywuje się równo i stopniowo dopiero w piecu, pod wpływem wysokiej temperatury, a nie już w trakcie kontaktu z płynami w cieście surowym. Produkt ten sprawdza się tam, gdzie konsekwentnie wymagane są stałe, powtarzalne parametry i rezultaty jakościowe dla wyrobów końcowych.
Produkt Postać Aplikacja Opakowanie Dozowanie
2271 Winsto

Bezmleczny koncentrat o szerokich możliwościach aplikacyjnych. Wyjątkowa synergia działania systemu emulgatorowego i proszku do pieczenia daje doskonałe możliwości podczas produkcji muffin, babek, biszkoptów oraz rolad.

Proszek tocik 15 kg 28 g/kg całej masy
5257 Aromuffx

Koncentrat przeznaczony do produkcji muffin w stylu amerykańskim. Do receptury wystarczy dodać jajka, wodę, olej i cukier. Sprawdza się w różnych wariantach aplikacji, również w produktach z dodatkiem aromatów, owoców i kawałków czekolady.

Proszek tocik 15 kg 30 g/kg całej masy
4346 Arozyme Cake

Produkt dający wszechstronne możliwości przy tworzeniu muffinów, babek, jak również podobnych ciast. Dodatek związków enzymatycznych powoduje uzyskanie w wyrobach gotowych wydłużonej świeżości i miękkości.

Proszek tocik 15 kg 5 g/kg całej masy

Aromaty – smak natury

Najbardziej smakowite aromaty wymagają użycia najlepszych składników. Sprawiliśmy, iż to natura stała się dla nas najważniejszym źródłem inspiracji w chwili poszukiwania rozwiązań w różnych zakątkach świata. Źródło w naturze pomogło nam odnaleźć surowce, dzięki którym mogliśmy uzyskać najwyższą jakość w naszych aromatach.

W ofercie firmy Aromatic można odnaleźć zarówno tradycyjne aromaty owocowe, cytrusowe, jak również nuty jagodowe i orzechowe. Pozwalają one uzyskać w wyrobach gotowych pełnię i autentyczność naturalnego smaku. Cała gama aromatów może być wykorzystana w różnorodnych aplikacjach począwszy od cukiernictwa i piekarnictwa, na deserach i lodach kończąc. Niezależnie od aplikacji nasze aromaty pozostawiają czysty, bogaty i naturalny smak.

Aromaty produkowane przez firmę Aromatic są dopełnieniem podczas procesu tworzenia aplikacji. Pozwalają uzyskać autentyczny i naturalny smak, niezależnie czy aplikacja przeznaczona jest do pieczenia lub mrożenia. Na naszej liście znajdują się również aromaty charakteryzujące się wyjątkowo wysoką koncentracją. Ich niskie dozowanie w szczególności polecane jest do zastosowań przemysłowych. Zalecane dozowanie dla aromatów z naszej oferty to zakres 5 – 15 g/kg. W przypadku aromatów z linii Aropro, przeznaczonych do zastosowań przemysłowych, zalecana doza jest znacznie niższa i zamyka się w granicach 1 – 3 g/kg.

Aromaty naturalne

6675 Aropro Natural Citrus Oil
6670 Aropro Natural Orange Oil
6310 Natural Bitter Lemon
6272 Natural Bitter Orange
6761 Natural Cardamom
6995 Natural Citrus
6393 Natural Citrus 239
6232 Natural Lemon 223
6330 Natural Mandarin
6030 Natural Mocha
6215 Natural Orange 221
6247 Natural Raspberry
6043 Natural Saffron Extract Extra
6044 Natural Saffron Extract Plus
6041 Natural Saffron Extract Spec.
6258 Natural Strawberry
6104 Natural Vanilla

Z barwnikiem non-azo

6400 Natural Citrus 239
6235 Natural Lemon 223
6335 Natural Mandarin
6388 Natural Orange 221

Z barwnikiem azowym

6996 Natural Citrus Azo
6392 Natural Citrus 239 Azo
6233 Natural Lemon 223 Azo
6334 Natural Mandarin Azo
6213 Natural Orange 221 Azo
6386 Natural Orange 238 Azo

Aromaty

Bez barwnika

6090 American Cola
6600 Arrack
6220 Banana
6410 Bitter Almond
6360 Brandy
6760 Cinnamon
6680 Coconut
6095 English Toffee
6762 Liquorice
6092 Maple Caramel
6260 Pistachio
6244 Raspberry
6373 Rum
6040 Saffron Extract
6252 Strawberry
6780 Sweet Almond
6785 Syrup Maple
6101 Vanilla 210
6070 Vanilla Extra
6080 Vanilla Special

Z barwnikiem non-azo

6701 Apple
6224 Banana
6480 Chocolate
6170 Irish Coffee
6367 Pear Special
6265 Pistachio
6241 Raspberry
6160 Spanish Mocha
6253 Strawberry
6102 Vanilla

Z barwnikiem azowym

6700 Apple Azo
6221 Banana Azo
6365 Pear Special Azo
6263 Pistachio Azo
6256 Strawberry Azo

Aropro – aromaty przemysłowe

Bez barwnika

6870 Aropro Apple
6840 Aropro Arrack
6810 Aropro Banana
6770 Aropro Butter
6880 Aropro Hazelnut
6675 Aropro Natural Citrus Oil
6670 Aropro Natural Orange Oil
6350 Aropro Pistachio
6830 Aropro Raspberry
6850 Aropro Rum
6820 Aropro Strawberry
6860 Aropro Sweet Almond
6800 Aropro Vanilla

6510 Green Colour Azo
6512 Yellow Colour Azo

 

Barwniki

Non-azo

6529 Black Colour
6520 Blue Colour
6522 Brown Colour
6980 Carotene
6511 Green Colour
6516 Orange Colour
6525 Pink Colour
6527 Purple Colour
6514 Red Colour
6523 Red Colour for Marzipan
6515 Yellow Colour

Non-azo

Masy cukrowe i nadzienia

Uwolnij swoją kreatywność i spektakularnie udekoruj wypieki kwiatami, wstążkami, kokardami, liśćmi lub niemal czymkolwiek, co podsunie wyobraźnia. Odkrywaj i twórz swój indywidualny styl, a smak nadawaj ciastom dzięki skandynawskim nadzieniom. Możliwości są nieograniczone!

Masy cukrowe

Gotowe do użycia masy cukrowe idealne do powlekania tortów i nowatorskich ciast. Masy nadają się do modelowania i są łatwe w użyciu. Dostępne są w wiaderkach oraz opakowaniach foliowych w wielu wspaniałych wersjach kolorystycznych

4220 Pettinice Snieznobiały
4221 Pettinice Biały
4241 Pettinice Brazowy
4251 Pettinice Czarny
5252 Pettinice Czerwony
4253 Pettinice Zielony
4254 Pettinice Purpurowoczerwony
4255 Pettinice Limonkowy
4256 Pettinice Zółty
4258 Pettinice Rózowy
4259 Pettinice Niebieski
4263 Pettinice Brzoskwiniowy
4265 Pettinice Pomaranczowy
4290 Gum Paste

Gotowa do użycia masa do modelowania kwiatów i innych dekoracji. Bardzo łatwa w obróbce, można ją dowolnie barwić czy malować.

Nadzienia owocowe w proszku

5830 Pol-Mix Jabłkowy

Pęczniejące na zimno nadzienie jabłkowe odporne na pieczenie do ciast, ciastek, rolad, szarlotek i innych. Nadaje się także do kompotu jabłkowego

5830 Pol-Mix Jagodowy

Odporne na pieczenie pęczniejące na zimno nadzienie w proszku do ciast, ciastek, rolad, placków i innych.

3363 Supreme

Budyń o wspaniałym waniliowym smaku. Nie zawiera mleka.

Fondanty w proszku

4210 Fondant

Lukier w proszku do pokrywania wyrobów cukierniczych.

5830 Pol-Mix Jagodowy

Mieszanka w proszku do produkcji florentynek i innych kruchych polew

Mąki i ziarna funkcjonalne

Mąki i ziarna funkcjonalne oferowane przez Aromatic są naturalnymi składnikami wykonanymi z czystej pszenicy, żyta, jęczmienia lub owsa. Ziarna te służą polepszeniu jakości chleba, a bogactwo błonnika zawartego w ziarnach daje pieczywu nie tylko zdrowy charakter, ale wzbogaca również jego smak i aromat. Dzięki wysokim właściwościom wiązania wody chleby długo zachowują swoją świeżość.

Ten asortyment pochodzi z roślin uprawianych w gospodarstwach szwedzkich i nie zawierają żadnych aktywnych enzymów czy dodatków typu E. Zboża są poddane obróbce cieplnej w całkowicie naturalnym procesie, bez użycia środków chemicznych lub dodatków.

W poniższej tabeli podajemy różne funkcje i właściwości dla tego asortymentu. Ziarna są dostępne również w różnych odmianach

Efekt emulgujący Zwiększenie wydajności ciasta Zamiennik mleka Charakter i smak pełnego ziarna Efekt wizualny w produkcie Wydłużenie świeżości i terminu przydatności
Wheatie M160 jedna trzy jedna jedna trzy
Wheatie G1500 dwie trzy trzy dwie
Wheatie S3000 dwie trzy trzy dwie
Roggie M160 jedna trzy dwie trzy
Roggie G1500 dwie trzy trzy trzy
Hafie M160 trzy trzy trzy dwie trzy
Barlie G1500 dwie trzy dwie trzy
Barlie S3000 dwie trzy trzy dwie

Produkty słodowe

Słody to naturalna kombinacja słodyczy i aromatu. Dzięki użyciu produktów słodowych otrzymujemy możliwość modelowania pożądanego smaku produktu, którego zakres możemy określić w kategoriach od delikatniej słodyczy po głęboki smak podobny do goryczkowego. Źródłem pochodzenia słodu są ziarna jęczmienia, żyta lub pszenicy, które mogą być przetworzone w płynną postać ekstraktu lub drobnego proszku. Dodatek słodu pozwala uzyskać w produkcie bogaty smak, jak również pożądany naturalny kolor. Słody to również źródło cukrów, które w naturalny sposób wspomagają proces fermentacji ciasta. Fermentacja z użyciem słodu nie wymaga aplikowania dodatkowego cukru do receptury. Dodatkową funkcją słodów jest utrzymanie wilgotności w produkcie, co w naturalny sposób poprawia świeżość wypieczonego chleba.

Płynne ekstrakty słodowe

Gotowe do użycia masy cukrowe idealne do powlekania tortów i nowatorskich ciast. Masy nadają się do modelowania i są łatwe w użyciu. Dostępne są w wiaderkach oraz opakowaniach foliowych w wielu wspaniałych wersjach kolorystycznych

5310 Ekst. słodu piekarniczego jasny Aromatic
5339 Ekst. słodowy ciemny 10 000 Aromatic
5336 Ekst. z prażonego słodu specjalny Aromatic
5335 Ekst. z prażonego słodu Aromatic
7760 Ekst. ciemnego słodu żytniego 8000
5314 Organiczny ekstrakt słodu piekarniczego jasny Aromatic
2679 Organiczny ekstrakt słodu piekarniczego ciemny Aromatic

Gotowa do użycia masa do modelowania kwiatów i innych dekoracji. Bardzo łatwa w obróbce, można ją dowolnie barwić czy malować.

Słody w proszku

5327 Słód żytni ciemny Aromatic
7515-01 Słód żytni pęczniejący Rugemalta
5325 Słód żytni ciemny Aromatic Spec.
7510-01 Słód żytni ciemny Litewski
7560-01 Słód żytni jasny Litewski
7546-02 Słód pszenny jasny pęczniejący
2129 Słód jęczmienny barwiący 1500
2140 Słód pszenny jasny aktywny
5350-01 Organiczny słód żytni zmielony Aromatic

Polepszacze do pieczywa i substytuty

Stworzone, aby ułatwić pieczenie i sprostać wyjątkowym potrzebom zarówno przemysłowych, jak i rzemieślniczych piekarni. Wybierz rozwiązanie, które poprawi funkcjonalność, a także siłę i wyrabialność surowego ciasta. Substytuty polecamy w celu zastąpienia mleka lub jaj, aby zadowolić konsumentów cierpiących na nietolerancje, lub w celu obniżenia kosztów produkcji.

Aromaty

W proszku

1931 Aromax Velve

Polepszacz do pieczywa różnego rodzaju. Zwiększa objętość i utrzymuje świeżość chleba.

1931 Aromax Velve

Polepszacz do pieczywa różnego rodzaju.Ma silne właściwości utrzymywania świeżości i jest wolny od składników typu „E”.

1931 Aromax Velve

Polepszacz do pieczywa i bułek hamburgerowych produkowanych w skali przemysłowej. Poprawia objętość i strukturę miękiszu oraz wydłuża świeżość

1947 Aromax 15 S

Skoncentrowany polepszacz do białego pieczywa, polecany szczególnie dla piekarni posiadających automatyczny system dozowania surowców.

4405 Arofrost

Do schłodzonego lub mrożonego surowego  ciasta. Minimalizuje utratę wilgotności i zapobiega wysuszaniu ciasta.

Płynne

2667 Aro 2000

Polepszacz do chleba i słodkiego ciasta. Zwiększa objętość i miękkość oraz nadaje jednolity kolor i błyszczącą powierzchnię. Wysoce wydajne rozwiązanie w porównaniu do tradycyjnych polepszaczy do pieczywa. Dozowanie 50-150 g/l

Zamienniki mleka

2190 Aro ME

Substytut mleka do pieczywa. Zapewnia powtarzalną jakość pieczywa.

3650 Aromilk

Substytut mleka lub mleka w proszku. Może być stosowany do wszystkich aplikacji piekarskich i cukierniczych, w których mleko jest składnikiem

Zamienniki jaj

W proszku

3140 Arovita

Produkt bazujący na albuminie, przeznaczony do produkcji najwyższej jakości bezy lub ciastek w typie meringa.

3260 Arowhite

Produkt na bazie mlecznej będący alternatywą do białka jaja kurzego. Przeznaczony do produkcji najwyższej jakości bezy lub ciastek w typie meringa.

4497 Eggin 200 L

Środek glazurujący, dający połysk i pogłębiony kolor. Może być rozpylany na powierzchni produktu lub aplikowany za pomocą pędzla przed wypiekiem. Zastępuje jajka i daje szklisty, błyszczący połysk oraz wzmacnia kolor wypieków